Ταξιδεύοντας στο Δήμο Επιδαύρου
Για να φτάσει κανείς στην Επιδαυρία Γη, αρκεί να ακολουθήσει περνώντας στην Πελοπόννησο από τον Ισθμό της Κορίνθου, την παραλιακή οδό με κατεύθυνση την ανατολική πλευρά της Αργολίδας. Η διαδρομή εκτυλίσσεται σ’ ένα ειδυλλιακό πέρασμα ανάμεσα σε κωνοφόρα δάση που κατρακυλούν καταπράσινα να συναντήσουν τη θάλασσα του Σαρωνικού.
Στο ξέφωτο αυτής της διαδρομής κι αφού πλέον έχουμε εισχωρήσει στα όρια της Επιδαύριας χώρας, συναντούμε την επιβλητική και άρτια διατηρημένη Μονή Αγνούντος που χρονολογείται στον 11ο μ.Χ αιώνα και μας προδιαθέτει για αρχέγονες ανακαλύψεις, που θα ακολουθήσουν και θα μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο.
Οι πρώτες πόλεις που θα ανταμώσουμε στο Δήμο Επιδαύρου, είναι αυτές της Νέας και της Παλαιάς Επιδαύρου.
Η πόλη της Νέας Επιδαύρου γνωστή και ως «Πιάδα» είναι αυτή, όπου έλαβε χώρα η «πρώτη Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων» γεγονός που εδραίωσε τις βάσεις για την μετέπειτα Ελεύθερη Ελλάδα. Με έναυσμα αυτό το ιστορικό γεγονός πρόσφατα δημιουργήθηκε στην πόλη, το Μουσείο της πρώτης Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων όπου προβάλλονται σημαντικά στοιχεία και ιστορικά γεγονότα. Ο Φοίνικας, το πτηνό που αναγεννιέται από τις στάχτες του είναι αναρτημένο σε «αναθηματική στήλη» ως ιστορικό σύμβολο στην πόλη και φέρει τον συμβολισμό της αναγέννησης του Ελληνικού κράτους με την αποτίναξη του Τούρκικου ζυγού.
Στην κορυφή της πόλης δεσπόζει το καλά διατηρημένο Βυζαντινό Κάστρο, σημείο επιλεγμένο για την δύσβατη μορφολογία του εδάφους, που μαζί με το «φαράγγι του Βόθυλα» να χάσκει στα νώτα του, το καθιστούσαν απρόσιτο για τους εισβολείς του. Η ίδια η πόλη χτίστηκε σε προέκταση αυτού του κάστρου, γερά γαντζωμένη στη βραχώδη πλαγιά που καταλήγει κάθετα στον κάμπο με τα ευωδιαστά εσπεριδοειδή και την κρυστάλλινη ακτή της. Ο ναός του πολιούχου της, Αγίου Λεωνίδη βρίσκεται στο έμπα της πόλης όπου φυλάσσεται και το σκήνωμά του.
Η πόλη της Παλαιάς Επιδαύρου, δείχνει να αγκαλιάζει σε ημικύκλιο μια παραλία με δαντελωτές διακυμάνσεις ενώ φωτίζεται άπλετα από της αντανακλάσεις του νερού και του ανοιχτού ορίζοντα. Η Αρχαία πόλη της Επιδαύρου βυθισμένη στη λήθη του υγρού στοιχείου, ζωντανεύει με τις επισκέψεις των καλοκαιρινών κολυμβητών και μας δίνει το στίγμα της υπεροχής της κατά την αρχαιότητα, ενώ το μικρό Θέατρο όπως έχει διασωθεί, ζωντανεύει κάθε Ιούλιο με υπέροχες μελωδίες και μουσικές βραδιές που διοργανώνονται εκεί. Παράλληλα η μικρή παραλιακή πόλη σφύζει από επισκέπτες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, εκθέτοντας ταυτόχρονα με μορφή πανήγυρης ξεχωριστά προϊόντα και εδέσματα που παράγονται στην Επιδαύρια γη.
Το Λυγουριό άρρηκτα συνδεδεμένο με το Αρχαίο Θέατρο και την πόλη του Ασκληπιού, αποτελεί και το Κέντρο του Δήμου Επιδαύρου. Πιστός θεματοφύλακας αιώνων, μας αποκαλύπτεται τραχύ αφού περάσουμε το φαράγγι, καθώς γέρνει στη σκιά της ανατολικής πλευράς του όρους Αραχναίο. Απέραντοι ελαιώνες το περιβάλουν σε τέλεια αρμονία με πεύκα κουμαριές και πουρνάρια δίνοντάς του ένα ιδιαίτερο χρώμα, ενώ αποτελούν και βασική αγροτική δραστηριότητα για τους κατοίκους. Σύγχρονα και οργανωμένα ελαιοτριβεία καλύπτουν τις ανάγκες παραγωγής ελαιολάδου της περιοχής και κατά την παραγωγική περίοδο, μετατρέπονται σε φιλόξενους επισκέψιμους χώρους όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν βήμα προς βήμα την διαδικασία παραγωγής λαδιού και να προμηθευτούν φρέσκο λάδι.
Το όρος Τίθιο « βουνό του θηλασμού» όπου σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Ασκληπιός, αποτελεί φυσικό σύνορο της αρχαίας πόλης με το Λυγουριό και είναι αυτό που φύλαξε σφιχτά στα σπλάχνα του, κάπου 240 εκατομμύρια χρόνια τους απολιθωμένους αμμωνίτες. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο Λυγουριό, δεσπόζουν εκατοντάδες ευρήματα των αμμωνιτών της Επιδαύρου, μαζί με άλλα παλαιοντολογικά ευρήματα από την Ελλάδα και τον κόσμο όπως και μοναδικοί κρύσταλλοι που έχουν συλλεχθεί προσεκτικά από τα σπλάχνα της Ελληνικής Γης.
Η γεωγραφική θέση του Λυγουριού, τοπωνύμια, μύθοι, παραδώσεις, το εξαιρετικό του κλίμα, πανέμορφες τοποθεσίες, σε συνδυασμό με αρχαία και νεότερα μνημεία, το αναδεικνύουν σε χώρο μοναδικής αξίας και μας προτρέπουν να το εξερευνήσουμε.
Λείψανα αρχαίων και βυζαντινών Ναών μας επισημαίνουν τις θρησκευτικές δραστηριότητες που πάντα συντελούνταν στον τόπο, ενώ εμφανή σημάδια από νεολιθικές θέσεις, μυκηναϊκούς τάφους, λιθόστρωτους αρχαίους δρόμους, αρχαίους ναούς και βυζαντινά κάστρα, όλα μαρτυρούν τη διαρκή δραστηριότητα του ανθρώπινου πολιτισμού στην Επιδαυρία Γη σε όλες τις χρονικές περιόδους και τις εποχές. Ευδιάκριτα είναι τα τείχη της αρχαίας Λήσσας, η Μυκηναϊκή γέφυρα, η αρχαία Πυραμίδα και το αρχαίο περιπατητικό μονοπάτι που οδηγεί στο ιερό του Ασκληπιού.
Περίπου 50 εκκλησίες και ξωκλήσια «εκ των οποίων τα 12, Βυζαντινής εποχής», περιβάλλουν το Λυγουριό και τους οικισμούς του που σύμφωνα με το μύθο, το προφυλάσσουν από τους εισβολείς και τους εχθρούς του.
Επιστέγασμα της όλης πορείας είναι η αρχαία πόλη του Ασκληπιού με το επιβλητικό, μοναδικό σε ακουστική Αρχαίο Θέατρο, όπου κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται αρχαίες παραστάσεις ενώ η ερμηνείες των αρχαίων ποιητών εμπλουτίζουν τη σκέψη των ακροατών με διαχρονικά μηνύματα που είναι επίκαιρα και στην σύγχρονη εποχή.
Όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα συνθέτουν τον Δήμο Επιδαύρου. Έναν τόπο απαράμιλλης αξίας και ομορφιάς, που καταλαμβάνει ένα ιδιαίτερο κομμάτι της Αργολίδας με ξεχωριστό χρώμα και κλιμακωτές ιστορικές αναφορές. Εμείς οι Δημότες του και σύγχρονοι διαχειριστές του, επιθυμούμε να τον περιηγηθούμε μαζί σας, να τον εξερευνήσουμε, να παραθέσουμε τα τοπικά παράγωγα και να μοιραστούμε μοναδικές εμπειρίες. Να αποκαλύψουμε κάθε τι ξεχωριστό που τον χαρακτηρίζει και να τον αναδείξουμε. Μια ενδιαφέρουσα αναδρομή, σε συνδυασμό με ζεστή φιλοξενία, τοπικά εδέσματα, ευχάριστη ανάπαυλα και διαμονή.